Menu
Het is algemeen bekend dat kaviaar een duur product is. Er zijn veel redenen waarom kaviaar een zeldzame en exclusieve delicatesse is. De productie vereist een aanzienlijke investering van tijd en geld. De prijzen van kaviaar kunnen aanzienlijk variëren door verschillende factoren, zoals het type kaviaar, het land van herkomst, de oogstmethode en zelfs de leeftijd van de vissen. Het is daarom onmogelijk om een algemene prijs voor kaviaar vast te stellen.
Kaviaar wordt onderverdeeld in de volgende typen:
Afhankelijk van de gebruikte vissoort en de bereidingsmethode worden deze categorieën verder onderverdeeld.
Rode kaviaar wordt gewonnen uit vissen van de zalmfamilie, zoals keta-zalm, rode zalm, zilverzalm, roze zalm en zeeforel. De verschillende soorten kaviaar onderscheiden zich door hun grootte, kleur en smaak. Keta-zalm heeft de grootste eitjes, amber-oranje van kleur, met een diameter van ongeveer 7 mm. Deze kaviaar staat bekend als 'koninklijke kaviaar' vanwege zijn heerlijke smaak. De tweede plaats wordt ingenomen door roze zalmkaviaar, die middelgroot is en een lichte oranje kleur heeft. De prijzen van rode kaviaar in 2024 variëren tussen 7,00 € en 15,00 € per 100 gram.
Zwarte kaviaar wordt geproduceerd uit steurvissen, zoals beluga, steur en sevruga. Beluga is vaak de duurste en lichtste (donkergrijs tot zilvergrijs). Hoe lichter de tint, hoe hoger de waarde van het product. Steurkaviaar heeft een lichte geur en een gele, groene of bruine tint. Zwarte kaviaar is duur omdat steuren in aquacultuur moeten worden gehouden, de visserij op deze vissen verboden is, en het lang duurt voordat ze kaviaar produceren. De prijzen van zwarte kaviaar in 2024 liggen tussen 71,00 € en 284,00 € per 100 gram. Deze kaviaar staat in het Guinness Book of Records als de duurste ter wereld.
De productie van deze delicatesse omvat meer dan alleen directe vangst; ook productiekosten, verpakking en transport spelen een rol. De prijs wordt jaarlijks vastgesteld, maar door de huidige crisis zal deze stijgen. Aan het einde van het seizoen, tijdens het dieptepunt, worden de prijzen gevormd. Kaviaar van forel en steur is doorgaans stabieler in prijs omdat deze soorten in aquacultuur worden gekweekt.
Bij Lemberg bieden we de beste prijzen op de markt, maar we zijn nog steeds afhankelijk van de wereldwijde trend. Wanneer kaviaar wordt geoogst en de prijs op de markt wordt vastgesteld, proberen we de prijzen zo laag mogelijk te houden.
Soort kaviaar | Gemiddelde prijs per 100g (€) | Gemiddelde prijs per kg (€) |
---|---|---|
Amur Royal | 95,59 | 965,96 |
Beluga | 284,72 | 2847,20 |
Kaluga | 183,32 | 1883,20 |
Keta | 9,20 | 114,96 |
Osietra | 118,63 | 711,78 |
Roze zalm | 8,10 | 81,00 |
Zalm | 8,01 | 81,08 |
Siberische steur | 76,27 | 762,60 |
Forel | 9,32 | 67,76 |
Al deze kenmerken dragen bij aan de prijzen van kaviaar.