SEARED SCALLOPS ON CRISPY POTATO CAKES

GEBAKKEN SINT-JAKOBSSCHELPEN OP KROKANTE AARDAPPELKOEKJES

Benodigde ingrediënten:

Voor de aardappelkoekjes:

  • 450 g aardappelen
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • 60 ml matzemeel
  • 60 ml geraspte ui
  • Zout (naar smaak)
  • Plantaardige olie om te bakken

Voor de sint-jakobsschelpen en kaviaarsaus:

  • 350 ml champagne
  • 9 zwarte peperkorrels
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 grote sjalot, fijngesneden
  • 5 ml vers citroensap
  • 20 ml crème fraîche
  • 170 g koude, ongezouten boter, in blokjes
  • 28 g kaviaar
  • 20 middelgrote sint-jakobsschelpen (ongeveer 450 g)
  • 30 ml gehakte bieslook

Stapsgewijze procedure:

Voor de aardappelkoekjes:

  1. Rasp de aardappelen en verwijder overtollig vocht.
  2. Meng de geraspte aardappelen met het losgeklopte ei, matzemeel, geraspte ui en een snufje zout in een grote kom.
  3. Vorm 20 compacte schijven van ongeveer 1,5 cm dik.
  4. Verhit plantaardige olie in een grote koekenpan totdat het heet is.
  5. Bak de aardappelkoekjes in porties op middelhoog vuur ongeveer 3 minuten per kant tot ze goudbruin zijn.
  6. Leg ze op een bord en bestrooi met een snufje zout.

Voor de sint-jakobsschelpen en kaviaarsaus: 

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. 8. Combineer champagne, peperkorrels, tijm, laurierblad, sjalot en citroensap in een kleine steelpan. Kook op hoog vuur en reduceer het vocht tot ongeveer 15 ml (ongeveer 15 minuten). 
  • Zeef de reductie in een andere pan. Voeg crème fraîche toe en laat zachtjes sudderen. Haal van het vuur.
  • Voeg de koude boter blokje voor blokje toe, roer goed door. Voeg de kaviaar toe.
  • Verhit een nieuwe laag olie in een koekenpan. Bak de sint-jakobsschelpen 1,5 minuut per kant.

Montage: 

  • Plaats elke sint-jakobsschelp op een aardappelkoekje.
  • Giet de kaviaarsaus over de schelpen en garneer met gehakte bieslook. 
  • Serveer direct.